برای نگهداری از فرش دستباف نیز یکی از اقدامات نیز؛ شستشوی فرش دستباف با روش اصولی نیز است. فرش های دستباف نیز برای ما ایرانیان کالایی ارزشمند نیز؛ به شمار می آید. آن هم نه صرفا به خاطر قیمت بالا، بلکه به خاطر اصالت و کیفیت که فرش های دست باف ایرانی در بین باقی وسایل منزلمان نیز دارند. وما برای این فرش نیز ارزش و اعتبار بالایی نیز قائل هستیم.
با توجه به مواردی که به شما نیز اشاره کردیم؛ باید از بهترین روش های شستوشو نیز برای، حفاظت از فرش اصیلمان نیز استفاده نماییم. وما قصد داریم تا تجربیات مان را باشما درمورد شستوشوی فرش دستباف نیز باشما به اشتراک بگذاریم. ادامه مقاله همراه ما باشید. این نکته را هم به شما ذکر کنم که ما به شما مواردی رو میگویم تاشما؛ نیز بتوانید فرش خود را درخانه خود نیز شستوشو دهید.
نوع رنگ دهی فرش دستباف
همانگونه که شما درخانه در شستن لباسهایتان به رنگ های آن توجه میکنید باید؛ هنگام شستن فرش هم به نحوه رنگدهی فرش هم توجه داشته باشید. که رنگ دهی که ممکن است برای فرشتان رخ دهد هم نیز، توجه کافی رو داشته باشید.
یک نکته ای که خیلی باید به آن توجه داشته باشید این است که؛ نوع خامه رنگرزی به کاربرده شده در آن طبیعی است یا به صورت شیمیایی فرش رنگ شده است. دقت نکردن به این موضوع نیز احتمال دارد که، به فرش دستباف شما نیز صدمه جدی به رنگ فرش شما وارد کرده. و باعث رنگ دهی فرش یا قاطی شدن آن ها به یک دیگر نیز شود.
فرش های دستباف گاهان به دلیل اینکه از خامه هایی با رنگ های شیمیایی نیز استفاده میکنند؛ ممکن است بیشتر با این اتفاق نیز روبه رو شده. که برای کشف این موضوع میتوانید با یک پارچه سفید نخی، روی قسمت های تیره و رنگی قرار دهید. اگر پارچه رنگی شد؛ میتوان گفت که این فرش دستباف نیز رنگ خواهد داد و باعث ترکیب رنگ در هنگام شستشوی نیز خواهد شد.
نوع بافت در شستوشو فرش دستباف
2 عامل نوع کوتاهی یا بلندی پرزهای فرش و بافت آن در شستوشوی آن تاثیر به سزایی نیز دارد. اگر فرش شما بافت سستی داشته و پرزهای آن بلند بوده باشد، باید در شستوشوی آن خیلی مراقب باشید تا تاروپود فرش شما از هم باز نشود.
این نکته را باید به شما اشاره کنم که فرش دستباف رو درهرجای از منزل خود استفاده نفرمایید. زیرا این فرش ها به خاطر حساسیت هایی که دارند؛ ممکن است که از رنگ شکل خود بیفتند. مانند اینکه شما فرش پرز بلند را در جاهای پر رفت و آمد نیز استفاده ننماید چون ممکن است؛ که به خاطر رفت و آمد زیاد کثیف و آلوده شده و گرد و غبار زیادی نیز به خود جذب کند. به همین دلیل است که استفاده از فرش پرز بلند در جاهای پر رفت و آمد زیاد مناسب نیست.
مواد شوینده شستن فرش
از دیگر عوامل مهم فرش هنگام شستشوی فرش دستباف نیز مواد شوینده است. همه ما ممکن است که یکبار هم که شده؛ از یک مواد شستوشوی نامرغوب برای لباس هایمان استفاده و به رنگ آن صدمه وارد شده باشد. پس هنگام خرید مواد شوینده برای فرش دستبافتان نیز از شوینده مرغوب که آنزیم های کنترل کننده دارد؛ نیز استفاده کرده تا به بافت فرشتان نیز لطمه ای وارد نشود.
به صورت کلی در شستشوی فرش دستباف نیز از مواد شوینده خنثی نیز استفاده شود؛ مانند شامپوی فرش و پودر دستی. برای استفاده این پودر یا محلول بهتر است که ابتدا آن را در آب حل نموده و سپس؛ از آن برای شستشو استفاده کنید. همچنین بهتر است برای چربی زدایی نیز از محلول صابون حل شده یا مایع ظرفشویی نیز؛ استفاده نمایید.
نکته قابل توجه
نکته اینکه زمانی که یک لکه کوچک در فرش شما به وجود آمد نیز؛ نباید کل فرش را بشوید. و از شوینده های مخلتف مانند پودر دستی نیز استفاده نمایید. درعوض میتوانید از محلولی مانند سرکه سفید، نمک، جوش شیرین و… نیز استفاده نمایید.
مراحل شستشوی فرش دستباف
شستن فرش در ذهن اکثریت ما در ایران نیز؛ تبدیل به یک خاطره نوستالژیک برای ما شده است. وهمه ما این ذهنیت از اینکه در روزهای پایان سال ودر شهریورماه تابستان نیز بالای پشت بام یا حیاط نیز، فرش منزلمان را میشستیم را به یاد داریم. از همین رو این یک سنت دیرینه از دوره کودکیمان نیز به شمار می آید.
خب باتوجه به این که خرید نه تنها شوینده نیز بلکه مایحتاج زندگی هم سخت شده است. از همین رو وسایل نیز اهمیت بیشتری پیدا کرده است. پس از همین رو سعی کنید از فرش خود طوری استفاده کنید که؛ به شستوشو نیز احتیاج پیدا نکند. ویا اگر شستشویی خواستید انجام دهید، با رعایت اصول درست در شستوشو نیز باعث افزایش طول عمر فرش خود شوید.
مراحل شستن فرش دستباف
این مراحل عبارت اند از:
غبار زدایی فرش
اگر شما سریال های تلویزیونی ایران رو تماشا کرده باشید؛ مشاهده میکنید که؛ یک خانواده درحال شستن فرش نیز ابتدا آن ها با چوب به فرش کوبیده تا خاک از روی آن بلندشده، و سپس شروع به شستن آن نمایند. اگر شما قبل شستوشو نیز غبارزدایی نکنید با شستوشوی مستقیم نیز گل و لای در داخل فرش باقی مانده و باعث پوسیدگی فرش در بلندمدت نیز میشوند.
که غبارزدایی از فرش از گذشته های دور تا همین الان نیز با استفاده از یک چوب ضخیم نیز؛ به صورت ضربه زنی صورت می گرفته است.
شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر نیز به این صفحه ما مراجعه نمایید.
نکات غبارزدایی
توجه کنید هرگز فرش رو به زمین نکوبید ویا ضرباتی که با چوب به فرش وارد میکنید؛ محکم نباشد مخصوصان در زمانی که فرشتان قدیمی بوده ویا مورد تعمیراتی مانند رفوگری نیز قرارگرفته باشد.
البته این نکته رو در نظر داشته باشید که با تکنولوژی های روزی مانند جاروبرقی؛ در منزلتان نیز دیگر کمتر یا اصلان نیازی به غبارزدایی به فرش نخواهد بود.
خیس کردن فرش
خیس کردن فرش به صورت نادرست و غیراصولی نیز یکی از دلایل شایع در؛ صدمه دیدگی جدی فرش های دستباف نیز به شمار می آید.
در قدیم اعتقاد براین بود که؛ اگر فرش به صورت طولانی مدت بین یک تا چند روز خیس خورده و سپس با آب داغ نیز فرش رو شستوشو دهند. که باعث آسیب جبران ناپذیری به فرش شده؛ ورنگ فرشتان به صورت رنگ رفته نیز در می آید.
در شستوشوی فرش نیز از آب ولرم ترجیحان مایل به سرد استفاده کرده و ریسک؛ رنگ پریدگی فرش خود را به حداقل نیز برسانید. و درنهایت کمتر از 3 ساعت نیز شستوشوی فرش خود را تمام نمایید.
آبکشی اصولی فرش
همان گونه که اشاره کردیم شما باید؛ از یک شوینده مناسب برای فرش خود استفاده نمایید. پس در شستشوی فرش خود باید با نهایت دقت و قدرت نیز؛ آبکشی رو انجام داده تا تمام مواد شوینده نیز از فرش شما نیز خارج شوند.
همانگونه که حدس میزدید ممکن است در شستشوی فرش دستباف نیز رنگ دهی فرش نیز، رخ دهد. از همین رو ما به شما توصیه داریم که با پارو نیز آبگیری نموده و پرزهای آن را با دستمال نخی و حوله بگیرید. و آن را به همان حال تا یک ساعت روی زمین قرارداده تا؛ آب از فرش خارج شود. بعد از شستشو نیز فرش رو لول نکنید تا؛ از رنگ پریدگی قسمت های مختلف فرش نیز جلوگیری نمایید.
خشک کردن فرش
دقت کنید که بعد از آبکشی که آن را لول نموده اید؛ درون آن نیز آب نگیرید. ودر زمان پهن نمودن فرش نیز دوباره روی ریشه آن؛ آب نگیرید چون ریشه آن به صورت حتم زرد خواهد شد. بعد اجازه داده تا یک ساعت در همان حال نیز مانده تا خشک شده؛ و آب های اضافه نیز از آن خارج شود. سپس فرش رو به صورت پشت به آفتاب در جهت شیب نیز قرار داده تا در جریان هوای آزاد نیز فرشتان خشک شود.
کلام آخر
در آخر نیز دوستان عزیز ما تا اینجای مقاله نیز درمورد شستشوی فرش، خطرات آن و… نیز صحبت نماییم. در کل شما خیلی باید مراقب فرش دستبافتان باشید. زیرا با قیمت های بالای این دوره زمونه نیز دیگر بخواهید یکی جایگزین کنید برای شما گران تمام خواهد شد.
شما میتوانید مارا در اینجا نیز دنبال نمایید.
دوستان عزیز خیلی ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. لطفا نظرها و پیشنهادهای خود را در قسمت کامنت ها باما و بقیه به اشتراک بگذارید.
منبع: صفحات وب